AggelopoulosSat

AggelopoulosSat.gr

Ψηφιακή μετάβαση στη Ρογδιά και Μαλάξα


Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή μετάβαση και το αναλογικό switch off στα κέντρα εκπομπής Ρογδιάς νομού Ηρακλείου και Μαλάξας Χανίων. Η ψηφιακή μετάβαση, που πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, είχε ουσιαστικά αρχίσει τις προηγούμενες ημέρες με το ξεκίνημα της εκπομπής των περιφερειακών καναλιών Κρήτη TV, ΚΥΔΩΝ, Creta, MyTV, 4U από το κανάλι 38 (Ρογδιά και Μαλάξα) και τη Νέα Τηλεόραση από το κανάλι 57 στη Μαλάξα (στο Ηράκλειο εκπέμπει εδώ και δύο χρόνια περίπου ψηφιακά από το κανάλι 61 μαζί με το Τηλε Κρήτη, το 4U και Κρήτη 1). Στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησε σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό η εκπομπή της Digea στα κανάλια 24 και 25 από Ρογδιά και 49 και 56 από Μαλάξα.  

Την ίδια στιγμή διακόπηκε σταδιακά ....
και η μετάδοση του προγράμματος των ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας μέσω των αναλογικών καναλιών τους, και στη θέση τους εμφανίστηκαν κάρτες που ενημερώνουν το τηλεοπτικό κοινό για τη διακοπή της εκπομπής του αναλογικού σήματος και τα βήματα που πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ψηφιακή λήψη. Οι αναλογικές εκπομπές των περιφερειακών καναλιών συνεχίζονται για την ώρα κανονικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΚΥΔΩΝ θα συνεχιστούν για ένα μικρό διάστημα ακόμα, ώστε να μην υπάρξει άμεσο πρόβλημα σε όσους δεν έχουν ακόμα ψηφιακούς αποκωδικοποιητές ή συμβατές τηλεοράσεις. 

Τα κανάλια Αρτ (45 Μαλάξα) και Βουλή (41 Μαλάξα, 47 Ρογδιά) συνεχίζουν να εκπέμπουν αποκλειστικά αναλογικά. 

Όπως ήταν φυσικό με τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαπέντε ημερών που αφορούν την ΕΡΤ, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση των καναλιών της και όσων ξένων καναλιών (BBC, Euronews, TV5, DW, ΡΙΚ) φιλοξενούνταν στις ψηφιακές της συχνότητες μέχρι σήμερα. Αντιθέτως μάλιστα, οι αναλογικοί πομποί της ΕΡΤ στη Μαλάξα (21, 24 και 43) παραμένουν ανοιχτοί μεταδίδοντας μαύρο, ενώ σύμφωνα με αναφορές από Ηράκλειο ανοιχτός παραμένει ο αναλογικός αναμεταδότης της ΕΤ3 (30) στη Ρογδιά, επίσης με μαύρο.  

Από Ρογδιά εκπέμπουν ψηφιακό σήμα τα κανάλια:
24, Alpha, ANT1, Makedonia, Alter (κενό) και μία κάρτα με έγχρωμες μπάρες 
25, Mega, Star, ΣΚΑΙ και 902 TV
37, novacinema1, novasports1, TV5 (μαύρο) και μία κάρτα με έγχρωμες μπάρες)
38, Κρήτη TV, ΚΥΔΩΝ, Creta, 4U, My TV
61,  Νέα Τηλεόραση, Τηλε Κρήτη, Κρήτη 1, 4U 

Από Μαλάξα εκπέμπουν ψηφιακό σήμα τα κανάλια:
38, Κρήτη TV, ΚΥΔΩΝ, Creta, 4U, My TV
39, novacinema1, novasports1, TV5 (μαύρο) και μία κάρτα με έγχρωμες μπάρες)
49, Alpha, ANT1, Makedonia, Alter (κενό) και μία κάρτα με έγχρωμες μπάρες 
56, Mega, Star, ΣΚΑΙ και 902 TV
57, Νέα Τηλεόραση
Πηγή digitaltvinfo