AggelopoulosSat

AggelopoulosSat.gr

Έρχονται αλλαγές στον τηλεοπτικό χάρτη


Την πρόθεση να συμμετέχει δυναμικά στις διεργασίες αλλαγής του τηλεοπτικού χάρτη που θα περιλαμβάνει εξαγορές και συγχωνεύσεις εκδηλώνει ο Όμιλος ΑΝΤ1, που φέρεται πρόθυμος να προχωρήσει σε επέκταση των δραστηριοτήτων του και στην Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση προγράμματος του ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Θοδωρής Κυριακού δήλωσε ότι η «τηλεοπτική αγορά περιλαμβάνει περισσότερα κανάλια από όσα αντέχει», και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για να επιτρέψει συγχωνεύσεις σταθμών, λέγοντας «Αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί χωρίς απώλειες. Είναι υποχρέωση του κράτους να προσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο και γρήγορα».

Στο περιθώριο της παρουσίασης, ο Θοδωρής Κυριακού δήλωσε ότι ο Όμιλος ΑΝΤ1 θα συμμετέχει στο consolidation της αγοράς που θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες προσθέτοντας «Όποιος δεν βάλει το χέρι στην τσέπη, είναι μοιραίο να κλείσει. Για να επιβιώσεις, πρέπει να πάρεις κι άλλο κανάλι». Προτεραιότητα του Ομίλου για την ώρα αποτελεί η μετατροπή του Μακεδονία TV σε ΑΝΤ1 2, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά άλλα «ανοίγματα», η φράση -κλειδί από στελέχη του σταθμού είναι «δε βιαζόμαστε».

Στην αντίπερα όχθη, πάντως, οι Γερμανοί του Alpha δε βλέπουν την ώρα να φύγουν από την εγχώρια αγορά. «Αν γινόταν θα έφευγαν ...χθες» επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τα σενάρια που εξετάζονται ποικίλουν και δεν αποκλείουν ακόμα και αιφνιδιαστική έξοδο του RTL στη λογική του «σηκώνομαι και φεύγω» κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Βασικό μέλημα της μητρικής εταιρείας είναι να απαλλαγεί από τις ζημιές ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ που συσσωρεύει το κανάλι της Κάντζας ανά έτος, κοινώς να βρει αγοραστή πρόθυμο να αναλάβει το σύνολο των ζημιών, ακόμα κι αν χρειαστεί να παραχωρήσει το ποσοστό του στον Alpha έναντι μηδενικού τιμήματος.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ένα πιο σύνθετο deal το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή του πακέτου μετοχών που έχει το RTL στον Alpha με άλλο κανάλι του εξωτερικού, στο οποίο θα μεταπηδήσουν οι Γερμανοί. Η τελευταία εκδοχή θα μπορούσε να προχωρήσει πιο εύκολα αν ο Alpha ήταν εισηγμένος στο Χρηματιστήριο.



THΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: Real news