AggelopoulosSat

AggelopoulosSat.gr

Η ITU ετοιμάζει το νέο πρότυπο ευζωνικών συνδέσεων G.fast

Το G.fast, ένα νέο ευρυζωνικό πρότυπο της ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών), που υπόσχεται ταχύτητες έως και 1 Gbit/s μέσα από τα υφιστάμενα χάλκινα τηλεφωνικά καλώδια, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του μετά από τη συνάντηση της ομάδας μελέτης ITU-T Study Group 15 αυτή την εβδομάδα. 

Το G.fast έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πολύ υψηλές ταχύτητες download σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων, εξαλείφοντας έτσι την δαπάνη για την εγκατάσταση οπτικών ινών μεταξύ του σημείου διανομής και των σπιτιών των χρηστών. 

Στη συνάντηση της Γενεύης εγκρίθηκε..
το πρώτο στάδιο του προτύπου «Πρόταση ITU-T G.9700», που καθορίζει τις μεθόδους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρεμβολών από τον εξοπλισμό G.fast σε άλλες υπηρεσίες μετάδοσης, όπως το ραδιόφωνο FM, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση του G.fast στις αρχές του 2014.

Το G.fast αναμένεται να αναπτυχθεί από παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες με αυτές που προσφέρουν η τεχνολογία οπτικών ινών έως το σπίτι (FTTH), και θα υποστηρίξει ευρυζωνικές εφαρμογές, όπως streaming ταινιών Ultra-HDTV, το uploading βίντεο υψηλής ανάλυσης και συλλογών φωτογραφιών σε υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, καθώς και επικοινωνία με βίντεο HD.

Πηγή: itu.int , digitaltvinfo