AggelopoulosSat

AggelopoulosSat.gr

Parallella: Το 99 δολάρια Supercomputer για όλους

Την ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και σε πιο βαθιά κρίση, όχι μόνο οικονομική, κάποιοι άλλη επενδύουν στο μέλλον και πιο συγκεκριμένα στο μέλλον των υπολογιστών, φέρνοντας την ισχύ των υπερυπολογιστών κυριολεκτικά στην παλάμη του ενός χεριού μας.  
Φανταστείτε το βαθμό της καινοτομίας, της αλλαγής τη σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να συμβεί αν οι υπερυπολογιστές
μπορούσαν  μια μέρα να ανήκουν και σε εμάς τους απλούς χρήστες.
Είναι ένα όνειρο που δεν είναι μακριά, τώρα γίνεται πραγματικότητα χάρις στο εγχείρημα «Parallella» - ένας "υπερυπολογιστής για όλους", που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε λίγες ίσως μέρες αν επιτευχθεί ο στόχος της χρηματοδότησης των 750.000 δολαρίων.
Σε περίπτωση που πετύχει το στόχο της, η ομάδα πίσω από το Parallella, Adapteva , ισχυρίζεται  ότι ο κόσμος θα αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνoύς και open-source υπερυπολογιστές.

Προδιαγραφές:
Μια διπλή ARM A9 CPU
Mutli-core Accelerator
1GB RAM
USB, Card Reader & Ethernet
Το λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτεί όλα αυτά; Ubuntu, φυσικά.
Σε περίπτωση που όλα αυτά ακούγονται λίγα. 
Η Adapteva εξηγεί :

"Στο project, η 64bit έκδοση πυρήνα, του υπολογιστή Parallella θα αποδίδει πάνω από 90 GFLOPS και θα έχει θεωρητικό χρονισμό στα 45 GHz σε σύνολο 64 πυρήνων επεξεργαστή  και CPU 700MHz,  όλα αυτά σε ένα μόνο chip με μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας ενώ καταναλώνει μόλις 5 Watt με τυπικό φόρτο εργασίας.

Και να σκεφτεί κανείς πόσο κοστίζουν όλα αυτά για αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα, κάποιες χιλιάδες δολάρια και καταναλώνουν μπόλικα Watt."

Η Parallella έχει μαζέψει  και τα 750.000 δολάρια ώστε να  γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα ..
Εμείς τι να πούμε, καλή τύχη! «Parallella».

Λυρόπουλος Ζήσης