AggelopoulosSat

AggelopoulosSat.gr

Μπαίνει και ο ΟΤΕ στη συνδρομητική TV


Χοντραίνει κι άλλο το παιχνίδι στη συνδρομητική τηλεόραση με την είσοδο, ίσως και από τον Ιούλιο, του ΟΤΕ στην αγορά. Η μάχη για τα έσοδα είναι μεγάλη και ο τρόπος συγκέντρωσής τους την εποχή της ύφεσης είναι σημαντικός. Σε αντίθεση με την ιδιωτική τηλεόραση που αναζητεί χρήματα από τους διαφημιζόμενους μέσα από τις διαφημιστικές, η Forthnet τα εισπράττει απευθείας από τους 791.000 συνδρομητές που διαθέτει σε συνδρομητική τηλεόραση και τηλεφωνία. Αυτήν τη σχέση έρχεται να διακόψει ο ΟΤΕ...
Το παιχνίδι φαίνεται να έχει ως εξής: Ο ΟΤΕ, με την Deutsche Telekom να ελέγχει πλέον -μετά και την πρόσφατη εξαγορά- το 40% της εταιρείας, επιδιώκει να μπει στην αγορά της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, έχοντας στο πλευρό του και την άτυπη υποστήριξη των περισσότερων σταθμών εθνικής εμβέλειας. Επικεφαλής του εγχειρήματος του ΟΤΕ TV είναι ο Γιώργος Γαμπρίτσος, επί χρόνια στέλεχος της Nova, με ένα μικρό πέρασμα και από τη θέση του προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Απέναντι από τον ΟΤΕ βρίσκεται η Forthnet με επικεφαλής τον Πάνο Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που έκλεισε τη συμφωνία με τη SuperLeague και τα αραβικά κεφάλαια που ενισχύουν την εταιρεία, ενώ παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της Forthnet Π. Τζωρτζάκης εργάζεται ως σύμβουλος για την κυβέρνηση σε θέματα πληροφορικής. Αν η προσφυγή του ΟΤΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εναντίον της Forthnet για την αποκλειστική συμφωνία της με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας γίνει αποδεκτή, θα ανοίξει ο δρόμος για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας του ΟΤΕ TV. Η Nova υπέγραψε το 2009 ένα τριετές συμβόλαιο για τη δωρεάν διανομή του σήματος, ενώ τώρα και από τις δύο πλευρές, ΟΤΕ και Forthnet, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ετοιμάζονται να ζητήσουν χρήματα για τη μελλοντική τους συνεργασία. Η ΕΡΤ πάντως έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον ΟΤΕ για να ανέβει το σήμα της στον ΟΤΕ TV και στο Conn-x TV κι έτσι οι Λ. Ταγματάρχης και Γ. Γαμπρίτσος, παλαιοί συνεργάτες στη Nova, θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν.
Οι συνδρομητές για τη Nova σε Ελλάδα και Κύπρο είναι 390.000 και για τον ΟΤΕ (Conn-x TV) 50.000 - 60.000 και η μάχη είναι για τον διπλασιασμό της αγοράς. Υπάρχουν εκτιμήσεις
ότι η αγορά, εξαιτίας και της κρίσης, που κλείνει τον κόσμο στο σπίτι του, αναζητώντας ψυχαγωγία εντός, μπορεί να φτάσει και το 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Υπάρχει όμως και το αρνητικό προηγούμενο της περασμένης δεκαετίας, όταν μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις ΟΤΕ - ΕΡΤ - Alpha ο ελεύθερος τηλεοπτικός σταθμός, υπό την καθοδήγηση του Στάθη Τσοτσορού, δημιουργώντας την Alpha Digital, προσπάθησε να διεκδικήσει το μερίδιο αγοράς της Nova, την εποχή που το όριο ήταν οι 300.000 συνδρομητές, και έχασε κατά κράτος, οδηγώντας σε εκκαθάριση την εταιρεία. Το πλεονέκτημα της Nova είναι οι συμφωνίες που διαθέτει με όλα τα μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ και η σύμβαση κεντρικής διαχείρισης που έχει υπογράψει έως το 2013 με τη SuperLeague. Μήλον της Έριδος είναι ο Ολυμπιακός, του οποίου ο πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, και μέτοχος του ΣΚΑΪ, υπέγραψε τη συμφωνία κεντρικής διαχείρισης με τη Forthnet και τον Πάνο Παπαδόπουλο.Το ερώτημα είναι αν η αγορά χωράει δύο ανταγωνιστικές πλατφόρμες ή αν ύστερα από μια διετία σκληρού ανταγωνισμού σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική TV θα προχωρήσουν σε ένα είδος συνεργασίας ή και συγχώνευσης.


Η Forthnet, από την πλευρά της, ετοιμάζεται και για τις κινήσεις της στο οικονομικό πεδίο. Διαπραγματεύεται με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με αλλαγές και στο καταστατικό της, όπως για την απόκτηση πάσης φύσεως δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Στα οικονομικά των θυγατρικών της που σχετίζονται άμεσα με τη συνδρομητική τηλεόραση ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 239 εκατ. ευρώ. Η Multichoice Hellas το 2010 υπερδιπλασίασε την κερδοφορία της, φτάνοντας στα 14.156.603 ευρώ από 6.897.209 ευρώ το 2009, με κύκλο εργασιών ύψους 192.342.874 ευρώ το προηγούμενο έτος έναντι 193.743.984 ευρώ το 2009 και σύνολο ιδίων κεφαλαίων ύψους 16.374.904 ευρώ. Αντιθέτως, ζημίες 28.281.173 ευρώ εμφάνισε η Forthnet Media Holdings, η οποία απορρόφησε τις θυγατρικές NetMed Hellas και SyΝed, έναντι ζημιών 13.223.174 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 47.736.338 ευρώ το 2010 έναντι 126.000 ευρώ το 2009. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων παραμένει υψηλό, στα 749.004.240 ευρώ. (Παρόν)